اقامت موقت در کانادا


بیشتر مردم وقتی به حضور در کانادا فکر می کنند، مهاجرت به این کشور را در نظر می گیرند؛ اما واقعیت این است که راه های دیگری هم برای حضور در کشور کانادا وجود دارد. این راه ها منجر به اقامت موقت در کانادا می شود. راه های قانونی اقامت موقت در کانادا به شرح زیر است.

  • ویزای توریستی (مسافرتی) یا بازرگانی Temporary Visit Visa
  • ویزای کار Work Permit
  • ویزای دانشجویی یا دانش آموزی Study Permit
  • ویزای پرستاران خانگی Live-in Caregiver
  • ویزای فصلی کارگران بخش کشاورزی Seasonal Agricultural Worker Program
  • ویزای کارگران کم تخصص Low Skilled Worker Program
  • مجوز حضور موقت در کانادا Temporary Resident Permit
  • ویزاهای ویژه

در زیر به طور مختصر هر کدام از این ویزاها را شرح می دهم. بعضی از این ویزاها شامل شهروندان ایران، افغانستان یا تاجیکستان نمی شود. این مساله را در شرح آن ویزاها توضیح می دهم.

ورود به کانادا

ویزای توریستی (مسافرتی) یا بازرگانی

این ویزا در اصل “ویزای زیارتی موقت” یا Temporary Resident Visa نام دارد. معمولا این نوع ویزا برای دو گروه اصلی زیر صادر می شود.

  • کسانی که قصد دیدار اهالی فامیل یا دوستان خود را دارند
  • کسانی که برای کارهای تجاری کوتاه مدت یا شرکت در سمینارها وارد کانادا می شوند

البته افرادی هم که فامیل در کانادا ندارند و تنها برای تفریح به این کشور می آیند در این دسته قرار می گیرند ولی احتمال صدور ویزا برای این گروه بخصوص اگر از کشورهای نزدیک به کانادا نباشند بعید است. افرادی که با ویزای زیارتی موقت یا همان ویزای توریستی وارد کانادا می شوند حق کار و تحصیل در این کشور را ندارند. معمولا این ویزا شش ماهه صادر می شود (بنا به تشخیص مامور گمرک و هنگام ورود به کانادا). همچنین این افراد نمی توانند از بیمه دولتی کانادا برای درمان بیماری های خود استفاده کنند. اگر برای زیارت نزدیکانتان اقدام می کنید باید از طرف آنها دعوتنامه و پاره ای مدارک را دریافت کنید [لینک].

ویزای کار

این ویزا برای کسی صادر می شود که از طرف یک شرکت کانادایی برای کار در کانادا دعوت شده است. برای دریافت ویزای کار نظر اداره کار کانادا HRSDC در بیشتر مواقع الزامی است. معمولا این ویزا وقتی صادر می شود که نشان دهد فرد مذکور با ورود به کانادا اثر مثبتی برروی بازار کار کانادا خواهد داشت. دوره این نوع ویزاها بستگی به طبیعیت کار کاملا متفاوت است. فردی که از این طریق وارد کانادا می شود باید نشان دهد که اقامتش موقت است و بعد از پایان ویزا کانادا را ترک خواهد کرد. البته در بسیاری از موارد کارفرما، تقاضای تمدید ویزای کار می دهد و ممکن است چنین فردی چند سال با ویزای موقت کار در کانادا باقی بماند. کسانی که چنین ویزایی دارند بعد از یک سال کار تمام وقت در کانادا می توانند برای ویزای اقامت کانادا از طریق گروه متخصصین اقدام کنند [لینک].

متأسفانه از تاریخ ۲۶ جون ۲۰۱۰ معادل ۵ تیرماه ۱۳۸۹ اقدام برای اقامت دائم بعد از یک سال کار موقت در کانادا منتفی شده است ولی می توان بعد از دو سال برای اقامت دائم از طریق روش تجربه کانادایی اقدام کرد [لینک].

ویزای دانشجویی یا دانش آموزی

برای تحصیل یا بهتر بگویم ادامه تحصیل در کانادا باید ویزا گرفت. به این نوع ویزا Study Permit یا مجوز تحصیل می گویند. معمولا برای دوره های آموزشی کمتر از شش ماه نیازی به دریافت ویزای دانشجویی نیست. این روزها بیشتر به کسانی ویزای دانشجویی می دهند که در دوره های تکمیلی (کارشناسی ارشد به بالا) اقدام کرده باشند.

ویزای پرستاران خانگی

پرستاران خانگی کسانی هستند که در منزل صاحب کار خود زندگی می کنند و وظیفه شان نگهداری از کودکان خردسال یا افراد مسن است. ویزای پرستار خانگی در عمل می تواند منجر به اقامت دائم در کانادا شود [لینک]. اخیرا تسهیلات خاصی برای دارندگان این ویزا پیش بینی شده است [لینک].

ویزای فصلی کارگران بخش کشاورزی

دولت کانادا با تعدادی از کشورهای دریای کارائیب Caribbean  و همین طور مکزیک قراردادهایی به امضا رسانده است که براساس آنها کشاورزان کانادایی می توانند از این کشورها کارگر فصلی استخدام کنند. این کارگران برای مدت چند هفته تا چند ماه هنگام فصل کشاورزی در کانادا باقی می مانند و به کشاورزان کمک می کنند. امکان تبدیل این نوع اقامت موقت به اقامت دائم کانادا وجود ندارد. این روش در خصوص شهروندان ایران، افغانستان و تاجیکستان قابل اجرا نیست.

ویزای کارگران کم تخصص

این نوع ویزا بیشتر در بخش کشاورزی صادر می شود و مختص کار کارگران در مزارعی است که ۱۲ ماه سال فعال هستند. این نوع مزارع به صورت گلخانه ای اداره می شوند و در نتیجه ویزای فصلی پاسخ گوی نیاز آنها نیست. ویزای صادر شده برای این گروه معمولا بین یک تا سه سال است. بیشتر کسانی که از این طریق جذب بازار کار کانادا می شوند ساکن تایلند، ویتنام و فیلیپین هستند. این روش اشکالات فراوانی دارد. نگارنده به عنوان یکی از اعضای فعال CK Migrant Workers Committee در زمینه رفع اشکالات این روش و کمک به کسانی که با این ویزا وارد کانادا می شوند فعال است. امیدوارم با رای زنی هایی که با سیاستمداران و قانون گذاران می کنیم به زودی بتوانیم این ویزا را به روش خوبی برای اقامت موقت در کانادا برای کسانی که به عنوان کارگر ساده فعالیت می کنند تبدیل نماییم. گرچه این ویزا مختص کشور خاصی نیست تا کنون بیشتر به همان کشورهایی که ذکر کردم محدود بوده است.


مجوز حضور موقت در کانادا

بعضی اوقات یک فرد به دلایل مختلف اجازه ورود به کانادا ندارد و به اصطلاح Inadmissible است. اگر حضور چنین فردی در کانادا بنا به مسایل شخصی یا اجتماعی لازم باشد، افسر اداره مهاجرت برای وی ویزای خاصی صادر می کند که Temporary Resident Permit نام دارد. این ویزا بیشتر برای افراد سالخورده ای صادر می شود که تمام یا بیشتر فرزندانشان ساکن کانادا هستند. مدت این ویزا معمولا یک ساله است. صاحبان این ویزا حق استفاده از امکانات رایگان پزشکی را ندارند. این نوع ویزا نمی تواند جایگزین تمدید ویزای موقت شود. درباره این ویزا در آینده بیشتر خواهم نوشت.

ویزاهای ویژه

دولت کانادا معاهده های مختلفی با کشورها و سازمان های بین المللی امضا کرده است و به واسطه آنها برای افراد ویزا صادر می کنند. برای مثال می توان به معاهده شیلی و یا معاهد نفتا NAFTA اشاره کرد. در ضمن دولت کانادا برای دیپلمات ها و خانواده هاشان ویزای دیپلماتیک هم صادر می کنند. تشریح هر یک از این قرار دادها  و ویزاها نیازمند نوشته ای جداگانه و از حوصله این مقاله خارج است.

در پایان تاکید می کنم این مقاله به معرفی مختصر روش های مختلف اقامت موقت در کانادا پرداخته است. در آینده این روش ها را با توضیحات بیشتر معرفی خواهم کرد.

علیرضا پارسای


نوشته های مرتبط:

دنباله

جدیدترین نظرسنجی

سلب مسؤولیت و کپی رایت

ثبت نام در خبرنامه وب سایت

نصب رایگان تولبار “مهاجران کانادا”

Share

, , , , , , ,

Comments are closed.